Anda Kalma Sanatı: Yoga

Gün içinde bazen anahtarı nereye koyduğunu, o odaya neden girdiğini, kimin sana neyi söylediğini unutuyor olabilirsin. Çağımız gereği hızlı hızlı yaşayıp bir şeylere yetişmeye çalışmaktan fark etmeden yorulmuş olabilirsin. Çünkü bedenin bazen o kadar hızlı hareket eder ki zihnin ve ruhun geride kalır. Bedenine yetişmeye çalışırken zihinsel olarak yorulursun, bazı şeyleri unutursun, neye kaygılandığını bile bilmeden strese girersin. Dışarıdan her şey olması gerektiği gibi, olduğu gibi devam eder ama sen içten içe bir şeylerin ters gittiğini hissedebilirsin.

 

Anda Kalabilmenin Önemi

Zamanı durdurmayı ara sıra düşündüğünü biliyorum. Bazen çok mutlu olduğunda o anı sonsuza dek yaşamak için, bazen kötü bir olay yaşadığında bir sonraki hamlene karar vermek için, bazen zamanın ne kadar hızlı geçtiğini fark edip kaygılandığında… Yoga yaparken zamanı kendin için durdurabilirsin. Ev işlerini, projenin son tarihini, geri aramayı unuttuğun arkadaşını, sana boğuluyormuş gibi hisseden tüm sorumluluklarını bir saatliğine zihninden atabilirsin çünkü tek ihtiyacın olan bu olabilir. Her şeye yetişmeye çalışırken hiçbir şeye doğru düzgün yetişemediğini hissediyorsan, durup biraz soluklanmak yani “zamanı bir saatliğine durdurmak” aradığın çözüm yolu olabilir. Yoga seansından sonra hayat kaldığı yerden devam edecek, sosyal kimliklerin ve sorumlulukların bıraktığın yerde olacak. Hiçbirinin önemi veya aciliyeti ne artacak ne azalacak. Değişen tek şey sen olacaksın, bedenine yetişmiş bir zihin ve farklı bakış açıları üretebilecek bir sen.

Yogada Zihin, Beden ve Ruh 

Bedeninle ve zihninle eşit derecede ilgilenmediğini fark ettiğinde bunu düzeltmenin yollarından biri yogadır. Yoga fizik, ruh ve zihnin birlikte çalışmasına olanak sağlar. Hem bir bütün olmayı hem de parçalara ayır ayrı dikkat göstererek farkındalığı arttırmayı amaçlar. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel iyileşme sağlama yolculuğunda seni günlük hayatın hızından, stresinden ve ağırlığından bir süre uzaklaştırır. Yoga yaparak bir saatliğine ritmik beden hareketleri eşliğinde zihnini boşaltabilirsin, kendine odaklanabilirsin. Bu bir saatlik zaman diliminde sosyal kimliklerinden uzaklaşabilirsin. Bu süreçte birinin ebeveyni, çocuğu, öğrencisi, işçisi, patronu, eşi veya akrabası olarak üstlendiğin tüm sorumlulukları bir kenara bırakabilirsin. Kim olduğunu kendine tekrar hatırlatabilir, yeniden keşfedebilir hatta belki ilk defa kendinle tanışabilirsin. Böylece yalnız kalmaya, mola vermeye, kendine vakit ayırmaya, içe dönmeye ve gün içinde zamanı bir süreliğine durdurmaya ne kadar ihtiyacın olduğunu fark edeceksin.

Yoga ve anda kalabilme

Ne Değildir Bu Yoga?

Peki ne değildir bu büyülü gibi anlatılan yoga? Kendini tanımak ve sınırlarını öğrenmek bu yolculuğun ilk adımıdır. Yogayla ilgili en çok yanlış bilinen şey estetik görünme zorunluluğudur. Halbuki duruşlar için esnek olmak zorunda değilsin, duruşları mükemmel yapmak zorunda değilsin çünkü zaten mükemmel duruş hiç olmadı aslında. Herkesin bedeni kemiklerimizin yapısı gereği birbirinden çok farklı, biri daha iyi biri daha kötü değil. Öne eğilememen nasıl yoga yapamadığın anlamına gelmiyorsa, çok iyi öne eğilebilen biri de çok iyi yoga yapıyor denilemez. Bu noktada bedeninin sınırlarını bilmen, kendini olduğun gibi kabullenmen ve bunu yapmanın doğru ya da yanlış bir yolu olmadığını bilmen başlamadan önce çok önemli. 

Nedir Bu Yoga?

Yoga uygun müzik, kokular ve ışıklandırma eşliğinde belirli sırayla belirli bedensel hareketlerin yapıldığı bir alandır. Yogayı felsefesiyle birlikte öğrenmek içsel yolcuğun önemli bir parçasıdır. Yaşam acılarla, seni üzen olaylarla dolu olabilir ama bunların farkında olup bunlarla çalışmaya karar verdiğin an özgürleşebilirsin. Yoga çeşitli alanlara sahiptir ve o an neye ihtiyacın varsa o alanda çalışabilirsin, bir alanı çok beğensen de diğerlerine de fırsat vermeyi unutmamalısın.

 

  • Hatha Yoga: Bedeninde dengeyi sağlarken güç, esneklik, nefes ve zihinsel dayanıklılık bir arada çalışır. Diğer yoga türlerine göre daha hızlı hareketleri içerir. Stresi azaltmayı ve kilo vermeyi sağlar. 
  • Yin Yoga: Hareketler bedenindeki kan dolaşımını, esnekliğini ve kas kontrolünü geliştirmeye yöneliktir. Duruşları uzun tutarak pozda derinleşmeyi ve bu sırada zihninde dinginliği sağlar.
  • Vinyasa Yoga: Akış yogası olarak da bilinir, bedensel hareketler kontrollü nefes ritmi ile uyumlu gerçekleştirilir. Pozlar süregelen bir hareketi sembolize eder ve her harekette nefes, duruşlara göre koordine edilir. 
  • Ashtanga Yoga: Stres ve vücut ağrılarından kurtulmak, kilo vermek için yapılabilen bir türdür. Duruşları bedeni zorlayabileceği için başlangıç için uygun değildir, beden kontrolü sağlandıktan sonra yapılması daha uygundur.
  • Diğer Türler: Iyengar Yoga, Vinyasa ile Yin’in birleşimine benzer. Restoratif Yoga kolay duruşları içeren rahatlamaya yönelik bir türdür. Kundalini Yoga, farkındalığı arttırmaya yöneliktir. Hamile ve çocuk yogası da kendi içinde özelleşmiş akışları içerir. 

Neden Yoga?

Önceki başlıklarda bahsettiğim zihinsel faydalar, yogayı özel kılan özelliklerdir. Burada bütün olarak sana yoganın faydalarından bahsedeceğim. Yoganın faydaları birlikte incelendiğinde, genel olarak yaşam kalitenin artacağı söylenebilir.

 

  • Stres yönetimini öğretir, zihnini sakinleştirir ve farkındalığını arttırır.
  • Fiziksel esneklik ve güç sağlar, bedeninin sınırlarını öğretir.
  • Omurganı hizalayarak postür düzenler, duruşunu iyileştirir.
  • Ruh sağlığını destekleyerek kaygı ve depresyon belirtilerini azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, kortizol seviyelerini düzenler.
  • Nefes farkındalığını arttırarak solunum kapasiteni genişletir. 
  • Zihnini ve vücudunu rahatlatarak uyku kaliteni arttırır. 
  • Odaklanma ve konsantrasyonunu geliştirir.



Kısacası yogayı, her gün hiç şikayet etmeden gündelik hızına ayak uyduran ve çoğu zaman yorulduğunu bile belli etmeyen bedenine, zihnine ve ruhuna teşekkür etmek için ayıracağın bir saat olarak düşünebilirsin. Bu bir saat içinde kendinle tanışabilir, kendin için bir şeyler yapmayı alışkanlık haline getirebilir, sınırlarını öğrenip kendini geliştirebilirsin. En önemlisi de zamanı durdurabilirsin, bazen tek ihtiyacımız olan şey durup bir soluklanmak, değil mi?



Konu hakkında daha fazla bilgi almak ve profesyonel destek almak için uzmanlarımızı inceleyebilirsiniz.