DEHB NEDİR?
DEHB nedir? Günlük hayatın koşuşturmalarında çoğumuz yapmamız gereken görevlere odaklanmakta zorluk çekeriz ve sürekli yapmamız gerek görevleri ertelerken buluruz kendimizi ve bunun sonucunda da kendimizde dikkat eksikliği sorunu olduğunu düşünürüz ve kulaktan duyma bilgilerle DEHB’li olduğumuzdan şüpheleniriz. Peki dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gerçekten sadece bir dikkat eksikliğinden ibaret bir bozukluk mudur? Çoğumuzun yanlış veya yarım olarak bildiğimiz DEHB nedir?
DEHB nedir? ( dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu), Nörogelişimsel bir bozukluk olarak bilinmektedir. DEHB kısa bir tanımla; kişilerin konsantrasyon eksikliği çektiği ve buna da dürtüsellik ve hiperaktivitenin eşlik ettiği bozukluktur. Çocukluk çağından yani 6-12 yaş arasında sıklıkla dikkat dağınıklığı, aşırı hareketlilik ve bir yere odaklanmakta sıkıntı şikayetleriyle ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden DEHB denilince akla genellikle çocuklar gelmektedir. Fakat Çocuklukta fark edilen DEHB genellikle yetişkinlikte de hiperaktivitenin form değiştirmesi ile devam ettiği gözlemlenebilmektedir.
DEHB BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Bir işe aşırı odaklanmakta sıkıntı çekmek
- Uzun süre dikkatini sürdürememek
- Unutkanlık
- Sürekli yapması gereken işleri ertelemek, başlasa bile bitirememek
- Plan yapmak ve bu planları yaparken önceliklerini belirlemede sıkıntı yaşamak
- Zamanı iyi yönetememek
- Başkalarını dinlemekte sıkıntı yaşamak
- Dürtüselliğin fazlaca görülmesi
Sayılan bu belirtiler sonucunda hem kişi hem de çevresindekiler kişiyi suçlayıcı yargılarda bulunmaya başlayabilirler. Kişi çevresinden de aldığı dönütler sonucunda kendi hakkında ben beceriksizim,düşük zekalıyım, herkes yapabiliyor ama ben yapamıyorum gibi suçlayıcı yargılarda bulundukça özsaygı ve özgüvenini düşürebilir. DEHB için yukarıda belirtilerin hepsini yaşaması gerektiğini söylemek çok yanlış olur. DEHB’in kendi içinde üç alt tipi bulunmaktadır. Peki bunlar nelerdir?
DEHB’NİN ÜÇ TİPİ
- Dikkat eksikliğinin daha baskın olduğu tip; bu tipte dikkat eksikliğine oranla hiperaktivite hiç yok denilecek kadar azdır.
- Hiperaktivitenin baskın olduğu tip; bu tipte de dikkat eksikliği hiperktiviteye kıyasla daha azdır.
- Hem dikkat eksikliğinin hem de hiperaktivitenin eşit bir şekilde baskın olduğu tip.
DEHB GENETİK MİDİR?
DEHB nedir? Yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda yüksek bir olasılıkla DEHB’in genetik olarak aktarıldığı gözlemlenmektedir. DEHB’li bireylerin birinci derece akrabalarının da DEHB olma olasılığı normal bir insanda DEHB olma olasılığından dokuz kat daha fazla olduğu söylenmektedir.
DEHB’LİLER HİÇ ODAKLANAMAZ MI?
Sanılanın aksine DEHB’liler ilgi duydukları konulara fazlasıyla bir odak gösterebiliyorlar. Hatta bu odağı o kadar büyük olabiliyor ki saatlerce o işe odaklandıklarından yemek ve içmek gibi temel ihtiyaçlarını bile unutacak seviyeye gelebilirler. Fakat bu arışı ortaya çıkan odaklarını iyi yönlendiremezler. Örneğin bütün bir gün boyunca sadece bir diziye odaklanarak o dizinin tüm bölümlerini bir oturuşta tüm odakları dizide olacak şekilde bitirebiliyorlar. Fakat ertesi güne sınavları vardır. Odaklarını önceliği durumunda olan sınavı için ders çalışmak yerine bütün gün bir diziye verdikleri için yanlış bir yönlendirme söz konusu olabilmektedir.
Yazar: Buse Toper
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR Romatik İlişkiler: Kime aşık Olur
-ANKARA PSİKOLOG- -MOXO DİKKAT TESTİ- -ANKARA PSİKOLOG- -İLETİŞİM- -BDT EĞİTİMİ-